Národní park New Forest

se nachází na jižním pobřeží Anglie, doslova na dohled od ostrova Isle of Wight a nedaleko města Southampton. Z Londýna je to zhruba 90 minut cesty vlakem jihozápadním směrem, což z místa dělá ideální destinaci pro strávení květnového volna.

Je to tu zařízené tak, že ať už je osmého května kdykoliv, volno je vždy nějaké blízké pondělí. Ale to jsme odbočili.

Cestování vlakem je pohodlné, rychlé a v porovnání s ostatními druhy dopravy spolehlivé. Ještě aby za ty peníze nebylo. Než se stačíte nasvačit a vyčůrat, jste v Southamptonu. Southampton je především přístav. Ano, je to přístav ze kterého vyrážel na svou plavbu i Titanic.
V muzeu jsme se dozvěděli, že rozvoj města úzce souvisel s rozšířením parního stroje jak na železnici, tak na moři. Železnice spojovala město především s Londýnem a velké dopravní parníky zde mohly využívat přírodního jevu „double tide“, tj. něco jako dvojitého přílivu. Pídil jsem se po jeho podstatě, ale uspokojivého vysvětlení, kdy bych si nekladl další otázky, jsem se nedopídil.

New Forest není nic extra. Po přírodní a krajinářské stránce nedosahuje kvalit např. Českého středohoří. Usoudil jsem, že národní park je to zřejmě proto, že tam je les a nejsou tam, kromě turistů, lidi. Většinu jeho území pokrývá listnatý les v závratných výškách okolo 20m nad mořem. Člověk z velkoměsta ovšem ocení klid, zvířátka a pěkná zátiší.

Cílem celodenního výletu se stalo letiště Beaulieu, které bylo za války jeden čas základnou československé 311. stíhací peruťe. Více zde. Pravda, nečekal jsem mnoho, ale že tam nebude jediná cedule připomínající válečná léta mě zarmoutilo. Přesto runwaye jsou stále ještě dobře patrné a na člověka tak nějak dejchne historie.


Parníček


Runway v Beaulieu


Náhodná turistka

One Response to “Národní park New Forest”

  1. lukas napsal:

    Jak moc náhodná turistka to je?

Leave a Reply